PALOVAROITIN


Palovaroittimia koskevat määräykset ovat muuttuneet vuoden 2010 alussa. Meidän talomme asuntoja koskien palovaroittimia tulee olla

Vuoden 2018 alussa asuntoihin vaihdettiin uudet varoittimet, joiden käyttöohje on jaettu asuntoihin.

Vastuu asukkaalla

Asukkaan tehtävä on hankkia ja tarkastaa palovaroitin. Vuokra-asunnoissa tehtävä kuuluu vuokralaiselle (asukkaalle). Palovaroittimen toiminta on tarkastettava kerran kuukaudessa. Varoitin on kunnossa, kun testinappia painettaessa kuuluu varoittimen hälytysääni. Palovaroitin ilmoittaa itse pariston tehon loppumisesta toistuvalla, vaimealla ja lyhyellä äänimerkillä. Viimeistään tällöin paristo on heti vaihdettava. Palovaroitin puhdistetaan pölystä varovaisesti imuroiden vuosittain.

Palovaroittimen hankinta

Kaupoissa myytävät palovaroittimet ovat uusien säännösten mukaisia. Perustyppit ovat ionipalovaroitin ja optinen palovaroitin. Ionipalovaroitin sisältää pienen määrän radioaktiivista ainetta ja on erittäin herkkä havaitsemaan myös näkymätöntä savua. Optinen palovaroitin havaitsee näkyvän savun eikä ole kovin herkkä virhehälytyksille. Varoitin toimii 9 V:n paristolla, joka on vaihdettava vuosittain. Myös pitkäikäisillä litiumparistoilla varustettuja laitteita on saatavilla sekä varoittimia, joissa erillinen paristokotelo voidaan sijoittaa sopivalle korkeudelle seinälle.

Palovaroittimen asennus

Talon rakennusvaiheessa huoneistoihin on asennettu silloin vaaditut palo- varoittimet. Uusien varoittimien sijoitus on tehtävä seuraavien periaatteiden mukaan. Ohjeet ovat myös palovaroittimien pakkauksissa.